fredag 18 september 2009

Matbibel

Min matbibel utkom 1972! men jag köpte min i utökad och reviderad upplaga 1978.
Jag påverkades av den och har därför under alla år i mitt hushåll
aldrig använt lättmargarin typ Lätta
alltid använt Bregott olja och smör
aldrig konsumerat lättmjölk eller lågprocentgrädde typ Kelda
alltid använt helmjölk och grädde ( fast inte i stora mängder)
alltid försökt att undvika "dåliga" halvfabrikat
och köpt så fräscha grönsaker som möjligt!!!!!
Det är inte jag som ska slå mig för bröstet utan jag ska tacka
Margot Nycop för Min mat
som numera är hypermodern
(postumt och på Antikvariat förmodligen)!

3 kommentarer:

 1. Min första kokbok är från samma tid. Den heter Stora kokboken och utkom på Wezätas förlag första gången -63. Mitt ex är från -71.Numera har jag nästan ett helt bibliotek med kokböcker eftersom jag älskar att läsa i kokböcker. Har numera köpstopp på den fronten på grund av platsbrist.Min matguru är Anna Bergenström. Jag gillar hennes sätt att resonera sig fram till ett recept. Hon har lite Kajsa Varg över sig, "man tager vad man haver". Dessutom har hon alltid så vackra bilder i sina kokböcker, bilder som är fotade av dottern Fanny. Jag tror i alla fall att hon är dotter till Anna.

  Förr föll jag för magra alternativ men har återgått till de fullfeta varianterna utom på Lättafronten. Just nu äter vi Becel Gold helt enkelt för att det är så jäkla gott.

  Halvfabrikat har aldrig varit någon hit hemma hos oss. När dottern var i tio-årsåldern kom hon hem och förvånat berättade att det fanns färdigtillverkat vitlökssmör....:-)

  Vi gamla tanter är rätt kloka.....:-)

  SvaraRadera
 2. Vi gamla tanter har nog lite samma böcker i sin hylla och din förtjusning i Anna o Fannys böcker delar jag. Man blir så inspirerad av råvarorna och lockas till egna stordåd i köket!

  SvaraRadera
 3. Vet du, jag ler när jag läste det här, det kunde lika gärna varit jag som skrev det... Har ingen matbibel att hänsyfta till, men har aldrig gillat lightprodukter överhuvudtaget. Halvfabrikat är inte gott, färska grönsaker underbart! :)

  SvaraRadera